Jeugdnieuws

Coen van Aartsen 13 jaar “Ik wil dat balletje zover mogelijk slaan”

Je bent 12 jaar en ineens raak je in de ban van “dat balletje zo ver mogelijke slaan”. Dat overkwam Coen van Aartsen. In januari 2018 is hij 13 geworden. Met zijn handicap 15.5 weet hij inmiddels wat golfen is, evenals zijn vader Herman, moeder Linne, broers Woudt en Luuck, ze golfen allemaal.

In 2017 ging de familie op vakantie naar Ry in Denemarken. In de buurt bleek een long drive toernooi te zijn. Vader Herman ging eens polshoogte nemen met Coen. Er was een plek opengevallen op de startlijst en Coen die al best ver kon slaan overwon zijn schroom en deed mee. Hij was met zijn 12 jaar de jongste deelnemer ooit, en aan het einde van de dag was hij met zijn 272 meter derde geworden bij de amateurs. Coen heeft inmiddels de smaak te pakken en naast het gewone golfspel richt hij zich nu ook op long drive, zijn doel is om verder dan 400 meter te kunnen slaan.

Long drive is een apart fenomeen binnen het golfspel. Het kent een eigen pro- en amateur-tour in Amerika en Europa en is veel kleinschaliger dan het normale golfspel in de wereld. Long drive heeft ook een eigen ranking. Mike Austin schijnt lang geleden het wereldrecord geslagen te hebben met 515 yards, dus verder dan 450 meter. In Europa heeft Stef Gresel uit Brabant  381 meter ver geslagen en is daarmee de Nederlander met de langste afstand. Een behoorlijk verschil in afstand, maar de omstandigheden in Amerika zijn vaak veel beter, onder andere door de droge lucht in bepaalde woestijnachtige gebieden. Een aantal Nederlanders hebben zich in deze tak van sport gemanifesteerd. Stef Gresel dus, Bob de Boef, Luc Verhaegen en Johan Muller, die Coen nu af en toe les geeft.

Waar gaat het nu om bij long drive. Je gebruikt een speciale driver met soms wel een loft van 4 graden. De club mag maximaal 48 inch lang zijn. Men gebruikt speciale tees van 10 centimeter hoog. In een soort arena (zoals beat de pro bij het KLM open)  spelen 2 spelers tegen elkaar en moeten binnen twee minuten zes ballen wegslaan. Meestal zijn dit gekleurde Volvik ballen, want die schijnen het verste te gaan. De bal moet rechtdoor en binnen een breedte (de grid) van 50 meter breed landen en verder rollen. De winnaar van dit tweetal komt een ronde verder tot hij uiteindelijk in de finale staat. Een toernooi duurt meestal één dag, met één dag voorbereiding.

In het weekeinde van 20-21 april 2018 gaat Coen naar zijn eerste toernooi van dit jaar. Dat is bij de Steenhoven Country Club in Mol, België. Coen is al druk aan het trainen en gaat binnenkort ook naar Stef Gresel in Brabant om de fijne kneepjes van het long drivespel bij te slijpen. Thuis doet de 13 jarige sporter ook nog aan honkbal en gaat twee, soms drie keer per week naar de sportschool. Mocht u hem misschien tegenkomen op de drivingrange van GC Zeewolde pas dan op, want hij heeft wel eens in de bunker geslagen aan de andere kant van het veld waar ook de chipping green ligt.

Jeugdgolfster van het jaar: Veerle Indrisie

Jeugdgolfer van het jaar: Mick van Maanen