Skip to main content

Spotsprayer

Gelukkig staat de techniek niet stil!

Ons greenkeepersvak zit qua ontwikkeling momenteel in een stroomversnelling. En dat helpt ons! Zo zijn we momenteel bezig met de kleine robotmaaiers op de driving range en Jol, komt er dit jaar nog een GPS gestuurde fairwaymaaier die zonder chauffeur zijn werk doet, sturen we meer en meer op data zoals bladmonsters, wordt onze volledig elektrische greenkeeper dit jaar nog geleverd (1 van de 2) en bestaat er GPS-techniek geschikt voor onze eigen veldspuit die dan per dop wordt aangestuurd.

Onze veldspuit, die hoofdzakelijk gebruikt wordt voor het toedienen van vloeibare meststoffen, kent nu 3 secties. Dat wil zeggen dat de spuitboom, in uitgeklapte vorm 3 gedeeltes heeft die los van elkaar kunnen worden aangestuurd. Het lastige is dat greens, foregreens en tees veelal ronde vormen hebben en we dus altijd meer spuiten dan nodig. Zeker met ijzersulfaat, waar de greens wat donkerder van kleuren is dat goed met het blote oog te zien.

De GPS-techniek die toegepast kan worden hierop houdt in de dat spuitboom per dop wordt aangestuurd. Zo kunnen we enkel en alleen de greens spuiten, zonder dat er overlap is op de foregreen/semi-rough. Dit betekent minder middelen gebruik en dus efficiënter. Deze techniek ga ik nog verder bestuderen en op basis van een demo bekijken of dit voor ons een optie zou kunnen zijn.

Een ander verhaal is de spotsprayer. Deze techniek bestaat al een aantal jaar maar is nu ook geschikt voor de golfbanen en sportvelden.

De spotsprayer is een machine zoals hiernaast afgebeeld. Deze kan door middel van camera-detectie onkruid herkennen. Doordat de spuitdoppen om de 4cm naast elkaar zitten en deze los van elkaar zijn aan te sturen wordt enkel het onkruid bespoten. Leuk om te weten: deze doppen kunnen tot wel 200x/seconde open en dicht!

De sleutel achter dit succes is AI. De database wordt nog steeds gevuld met foto’s uit de praktijk waarop de mens aangeeft wat “goed en slecht” is. Bij 100 foto’s wordt het systeem voorzichtig betrouwbaar maar met de inmiddels 100.000en foto’s is het zelflerende systeem steeds beter geworden.

We hebben samen met de baancommissie een loonwerker gevonden die bereid is dit werk voor ons uit te voeren. Na een paar kleine aanpassingen aan de machine zodat hij geschikt is om op de golfbaan te kunnen rijden (zoals banden en een geschikte trekker) staat hij in de startblokken.

Helaas zitten de weergoden ons nog steeds niet mee en heeft de bespuiting nog niet plaats kunnen vinden. Het middel wat we inzetten is inmiddels vernieuwd en heeft geen veiligheidstermijn. Betekend dat direct na de bespuiting er weer gegolft kan worden.

We hebben ervoor gekozen om de bespuiting uit te laten voeren aan het einde van middag want:

– het beste moment van de dag, maximale opname van de plant

– er zijn weinig starttijden na 16.00u en dus rustig (minimale overlast)

– omdat we 1 lus sluiten tijdens de werkzaamheden blijft deze ook gesloten die middag/avond.

 

We gaan proberen aankomende periode 4 dagen achtereenvolgend te plannen zodat we de Aak, Botter, Pluut en Jol + driving range kunnen behandelen. We laten 2 dagen voor en 1 dag na het spuiten het gras iets langer zodat het slagingspercentage het hoogste is: hoe meer bladoppervlak hoe beter de opname!

De planning ziet er als volgt uit:

Maandag 17 juni:

  • Aak en Jol gesloten vanaf 16:00 uur

Dinsdag 18 juni:

  • Botter en Pluut gesloten vanaf 16:00 uur
  • Driving range vanaf 15:00 uur gesloten

De overheidsrestricties houden in dat nog maar 20% van bepaalde spelonderdelen gespoten mogen worden. Bij een vol-veldse behandeling zit je daar zo aan, maar vanwege deze techniek waarbij enkel het onkruid bespoten worden en de chauffeur in de trekker precies kan zien hoeveel oppervlakte er gespoten is kunnen we een groter gebied behandelen. We gaan de fairways, tees en gedeelte rough behandelen.

Voor de club van 36 goed om te weten: steek niet te veel tijd in het onkruid verwijderen van de tees omdat deze gespoten gaan worden! Als ze behandeld zijn wel zaak ze daarna zo vrij mogelijk te houden van onkruid. Focus dus op de greens!

 

Met vriendelijke groet,

Christian Nueboer, hoofdgreenkeeper