Zoals velen al hebben gemerkt, rijdt de autonome fairwaymaaier weer rond in de baan. Na een aantal maanden bij de dealer te hebben gestaan, ben ik blij dat hij er weer is! Er waren wat opstartproblemen, maar die lijken inmiddels goed te zijn opgelost.
Nu hij weer zijn ronde doet op de baan, zie ik toch veel wisselende reacties van spelers. Sommigen begrijpen dat ze gewoon kunnen afslaan, anderen twijfelen en velen weten niet precies wat te doen. Begrijpelijk. Zoals ik in het voorjaar al schreef, is het voor iedereen even wennen. Toch wordt dit soort techniek steeds vaker toegepast en zullen we er de komende jaren vaker mee geconfronteerd worden.
Allereerst over de maaier. Deze ziet eruit als een reguliere fairwaymaaier, inclusief stoel en stuur. Echter, de GPS-maaier, de naam zegt het al, is voorzien van GPS-techniek, waarmee niet alleen zijn locatie kan worden bepaald, maar ook de gehele machine kan besturen. Autonoom dus, zonder chauffeur.
De maaier is van veraf te herkennen aan zijn werklampen bovenop en de oranje flitsers aan de zijkant. Hij is voorzien van sensoren rondom en stopt wanneer er een persoon voor staat, maar hij ziet een golfbal niet liggen. Als er een golfbal in zijn maaibaantje ligt, zal hij deze vooruit duwen en aan het einde van zijn maaibaan laten liggen wanneer de maaikooien worden opgetild. Het is een kooimaaier, waardoor het vrijwel onmogelijk is om een golfbal te beschadigen. Wees dus niet bang dat hij de bal kapot maait, want dat gebeurt niet.
Maar wat te doen als hij mijn golfbal meeneemt?
De regels schrijven voor:
De GPS-maaier wordt volgens de golfregels gezien als ‘een invloed van buitenaf’ (regel 9.6). Dit houdt in dat een door de GPS-maaier bewogen bal zonder straf teruggeplaatst mag. De bal moet teruggeplaatst worden waar deze initieel tot stilstand is gekomen. Om deze regel te mogen toepassen is het niet nodig dat u uw bal vindt, uitsluitend dat deze met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid door de maaier is verplaatst. Mocht na een gedane slag uw, in beweging zijnde, bal onverhoopt de GPS-maaier raken dat moet u uw bal spelen waar deze uiteindelijk tot stilstand is gekomen (regel 11.1). Als u slag hierdoor eindigt in een hindernis, of onspeelbaar ligt, dan dient u overeenkomstig de betreffende golfregel te handelen; regel 17: Hindernissen, respectievelijk regel 19: Onspeelbare bal.
In het bijzonder geval u uw bal in de GPS-maaier slaat en deze daar blijft steken, dan mag u deze of een nieuwe bal binnen één stoklengte droppen op de plaats waar de bal de maaier heeft geraakt. De regels bieden voor iedere situatie een oplossing, maar u kunt de maaier het beste maar ontwijken.
En mag ik dan wel gewoon afslaan?
Ja, als u zeker weet dat het een GPS-maaier betreft, herkenbaar aan zijn werklampen bovenop en oranje flitsers aan de zijkant, mag u gewoon afslaan. Het is natuurlijk geen target,dus gelieve wel te wachten op een moment het ook echt kan. Bijvoorbeeld als hij aan het omdraaien is aan de zijkant.
Probeer altijd zoveel mogelijk afstand te bewaren tot de maaier. Als hij zijn rechte banen aan het maaien is, midden op de fairway, is het redelijk eenvoudig te voorspellen welke kant hij op gaat. Draait hij direct om, of neemt hij een extra bocht om goed voor de volgende baan te komen? Om niet verrast te worden door de maaier die plotseling achteruitkomt, is het verstandig om altijd afstand te bewaren.
Het zal voor iedereen even wennen zijn, zeker omdat de oranje flitsers aan de zijkant van de machine eigenlijk een signaal zijn van: niet afslaan. Toch moeten deze oranje signalering er wel opzitten, omdat het om een autonoom voertuig gaat. Dat is wettelijk verplicht en wij moeten ons daaraan houden.
De maaier is duidelijk herkenbaar aan zijn werklampen bovenop, zowel aan de voor- als achterzijde van het voertuig.
Ik ben enorm blij met de maaier. Vooral het maaibeeld is fantastisch. Daarnaast geeft het ons tijd om andere taken te verrichten.
Met vriendelijke groet,
Christian Nueboer, hoofdgreenkeeper