Skip to main content

Het Wereld Handicap Systeem

Het Wereld Handicap Systeem

U vraagt zich misschien af: maar hoe zat het ook alweer met dat nieuwe Wereld-Handicap-Systeem (WHS)? Wat gaat er veranderen aan de manier waarop mijn handicap berekend wordt, en wanneer gaat dat in Nederland gelden. De wijzigingen zullen in Nederland in gaan op 1 januari 2021. Op de website van de NGF is een aantal korte filmpjes beschikbaar met duidelijk uitleg over de redenen van introduceren van WHS (https://www.golf.nl/whs).

In het kort komt het hierop neer. Van de 20 meest recente Q-kaarten, worden de beste 8 rondes geselecteerd. Hierbijwordt gekeken naar je ‘dag-score’ per kaart. Het gemiddelde van deze 8 kaarten is je actuele handicap.

De berekening van de ‘dag-score’ is een enigszins complexe berekening, maar zal worden automatisch uitgevoerd worden door de software die je handicap bijhoudt.

De ‘dag-score’ wordt bepaald aan de hand van de ‘aangepaste bruto score’, de course-rating en de slope-rating. Een ‘aangepaste bruto score’ houdt in dat het maximaal aantal slagen wat je op een hole hoeft te noteren niet hoger is dan netto-double bogey.

Bijvoorbeeld iemand die op een Par 5 twee slagen meekrijgt, maar in werkelijkheid een 10 maakt (of een streep zet), zal als ‘aangepaste bruto-score’ voor die hole een 9 als score moeten noteren (netto par is 7, netto bogey is 8, netto double-bogey is 9 slagen). Weet iemand een Par 4 hole, waarbij de speler 1 slag mee krijgt, netjes in 4 slagen te lopen, dan wordt de ‘aangepast bruto score’ een 4. De aangepaste bruto scores van je kaart wordt verkregen door de ‘aangepaste bruto score’ van alles holes bij elkaar op te tellen.

Een rekenvoorbeeld


CR (Course Rating) = 71.5
SR (Slope Rating) = 125
Formule dagscore = (113 / SR ) * (Aangepaste brutoscore – CR)
Dagscore = (113 / 125) * (98 – 71.5) = 24.00

Stel dat de som van de 8 beste dagscores uitkomt op 178, dan wordt de nieuwe handicap van deze speler (178 / 8) = 22.3 (afgerond op 1 decimaal)

Veel rekenplezier in de toekomst, maar blijf vooral veel Q-kaarten lopen. Dan is de verrassing volgend jaar het minst groot wat uw handicap zal worden.