Over het algemeen vind ik het ontzettend leuk om onze leden te informeren over de zaken die zich in de baan afspelen. Informatief zijn over de werkzaamheden zodat we elkaar beter begrijpen. Want greenkeeping en de golfsport zijn 2 onderwerpen die natuurlijk direct aan elkaar verbonden zijn. Zonder golfers geen greenkeepers en andersom.
Dit onderwerp raakt beide partijen maar is niet leuk om over te schrijven: de regen.
Nou ja, niet leuk… De periode waarin de grote hoeveelheden regen is gevallen is niet leuk. Want zoals iedereen wel gemerkt heeft is de baan het najaar wel erg veel dicht geweest. En op de momenten dat de baan dan wel open was, had het met de golfsport weinig te maken. De grond ontzettend zacht en het gras veel te lang. Ik heb meerdere keren de vraag gehad: “Klopt het dat jullie de baan vaker opendoen dan dat je eigenlijk zou willen?”
Ja, dat klopt. Wij zitten op het spanningsvlak waarbij we enerzijds de golfbaan wil sparen. Dat wil zeggen dat we graag de hele winter willen kunnen golfen op een baan die dat ook toelaat. Het is daarom erg verstandig als de grond te nat is de baan te sluiten zodat het water de tijd krijgt weg te zakken. Op een dag waarop het overdag ook de hele dag regent, vrij makkelijk te verkopen. Vervelender is het wanneer het ’s nachts veel geregend heeft, overdag schitterend weer is en de baan toch gesloten is. Die momenten hebben we afgelopen najaar regelmatig gehad.
Anderzijds willen we graag de spelers zoveel mogelijk de ruimte geven te spelen wanneer dat kan. Ook wij greenkeepers proberen de baan naar beste kunnen te onderhouden en presenteren. Maar we hebben dan wel goede condities nodig waarbij de draagkracht van de bodem de belangrijkste factor is. Moeten de handicarts en trolleys op het pad blijven betekent dat automatisch dat het ook te nat is voor maaimachines en trekkers.
En het wordt nog vervelender als de spelers met trolleys en handicarts op het pad moeten blijven, terwijl de greenkeepers overal met de maaiers rondrijden… Zeer begrijpelijke reacties gehad toen ik aan het maaien was in dit geval. Er waren op die dagen namelijk een aantal droge holes die wel gemaaid konden worden, eigenlijk moesten worden. Het gras stond daar zo hoog terwijl de grond eigenlijk nog net te nat was om te kunnen maaien. Die dagen dan toch maar besloten wel te maaien en de spelers later te informeren via deze weg over wat voor dilemma’s wij gehad hebben.
We hebben bijvoorbeeld vanaf 18 oktober tot aan 8 december de fairways niet kunnen maaien omdat het te nat was. Ja, tussendoor hebben we een paar holes kunnen doen, althans, geprobeerd.
En voor de rough hetzelfde verhaal.
Tees, greens en tot op zekere hoogte de foregreens hebben we wel bij kunnen houden. Deze liggen hoofdzakelijk op een opgebouwd zandbed en kunnen sneller worden gemaaid. De grootste uitdaging zat hem vooral in het: hoe kom ik erbij? De maaiers moet immers even van het pad af om op het spelonderdeel te komen. Daarbij moet er na ieder gemaaid baantje gekeerd worden op de kopse kant, wat vaak het natste gedeelte is.
Afgelopen maandag was dan de enige echte eerste dag sinds tijden dat we alles weer hebben kunnen maaien. Het weekend ervoor bleef het droog en op die maandag hebben we flink gas gegeven. Soms misschien een tikkeltje brutaal geweest in het opeisen van de ruimte in de baan, maar even wachten op de golfer zat er die dag niet in. Dinsdag stond er wederom regen op de radar gepland…
En die regen kwam er. Weer terug bij af. Gelukkig wel weer een iets mooiere golfbaan waarop je bal te vinden is. Toch blijft de ondergrond nat en verdwijnen er ook veel ballen de grond in. Ik heb overigens veel spelers hun bal zien opteeën op de fairways wat ik alleen maar toe kan juichen. Het beschermt de baan, uw polsen en draagt bij aan een plezieriger spel.
En dat we de records gaan breken dit jaar over de hoeveelheid neerslag staat denk ik wel vast. Als je internet opent en ‘neerslag’ intoetst vliegen de nieuwsberichten naar voren die allemaal hetzelfde zeggen: 2023 is erg nat. Zelfs zo nat dat de kans aanwezig is om met de kerstdagen het neerslagrecord van 1906 te verbreken.
Er is zelfs een oud Fries stoomgemaal opgestart om het water maar weg te krijgen.
Het was voor de greenkeepers een vervelend en lang najaar. Inmiddels zijn we met vervroegd kerstreces gegaan omdat er in de baan niet veel te doen is. Iedereen heeft veel uren gemaakt in de zomer die nu worden opgenomen. Dit is wel eerder dan gepland, maar we hopen op een droge januari, februari en maart. De regen zal toch wel een keertje op zijn?
Namens alle greenkeepers fijne feestdag en een goed uiteinde, opdat we elkaar in drogere condities mogen tegenkomen in 2024!
Met vriendelijke groet,
Christian Nueboer, hoofdgreenkeeper